Recent Post

Bagaimanakah Jadual Gaji Sebaris SBPA ?

Menangi iPhone 4s kat sini


 AbgCek  nak cerita tentang Bajet 2012 tentang kenaikan gaji penjawat awam ni . Rata-rata ramai penjawat awam masih  blur mengenai sistem gaji sebaris SBPA,aku pun tak paham sangat,namum hasil dari aktiviti blogwalking  saya rasa (tak sure) sistem mata gaji sebaris ini bermaksud…gaji minimum dengan gaji maksimum pada sesuatu jawatan adalah sebaris..sebagai contoh:
Contoh perkiraan Gaji sebaris PT17
gred 17,22,26 akan disepadukan
gaji minimun 17 = RM820.38
gaji maksimun 26 = RM3266.95
dalam SBPA mata gaji untuk gred 17,22,26 akan di buat dalam satu baris.
T1 = RM820.38
T2 = RM940.29
T3 = RM1060.20
kenaikan tahunan
T1-T17(RM120),T18-T22(RM160)T22-T30(RM220)
jumlah kemungkinan gaji yang bakal naik mengikut gred
GRED 1-16 = RM80
GRED 17-26 = RM120
GRED 27-40 = RM160
GRED 41-48 = RM220
GRED 52-54 = RM260
GRED JUSA A,B,C = RM320


p/s:-ni sumber dari hasil surt internet ,apepun kita tunggu pekeliling dari JPA mengenai gaji sebaris ni.Diharap la betul-betul membantu..
petikan berita harian
” Mulai tahun 2012, Kenaikan Gaji Tahunan penjawat awam akan ditingkatkan antara RM80.00 – RM320.00 mengikut gred. Disamping itu, bagi penjawat awam yang menerima opsyen SBPA, akan mendapat faedah kenaikan gaji, di antara 7 hingga 13 peratus.”
nampak tak ayat yang saya bold tu,maknanya korang perlu sign dulu opsyen SBPA untuk terima kenaikan ni,kalau tak gaji korang masih di sistem lama (SSM).Apa syarat-syarat dia,kita tunggu pekeliling dari JPA mengenai jadual gaji sebaris SBPA ni. Dalam kepala dok ingat kena sign . Satu lagi pencen umur 60 ni saya nak kena sign juga .


So apa anda sekalian ? Bagi komen...

Menangi iPhone 4s kat sini
RAHSIA Buat Duit dengan FACEBOOK!!!


1 comment:

  1. alhamdulillah...tahun naik lagi gaji kita... ;)

    ReplyDelete