Recent Post

Dulu Jual Air kepada Singapura Sekarang nak Jual Elektrik Pula

Menangi iPhone 4s kat sini

Malaysia sedang meneroka cadangan untuk menjual elektrik ke Singapura, yang akan dilaksanakan menerusi inisiatif swasta, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Cadangan itu dikemukakan Najib kepada rakan sejawatnya dari Singapura, Lee Hsien Loong pada pertemuan sempena sesi permukiman Malaysia-Singapura, di sini, semalam.

Najib berkata, cadangan itu diterima baik Lee, malah, Singapura juga sedang mewujudkan rangka kerja berkaitan perkara itu.

“Inisiatif ini akan dilaksanakan sektor swasta dan saya percaya sektor swasta di kedua-dua negara akan menentukan apakah tahap harga yang tepat, apabila tiba masanya. Saya tidak melihat sebarang kesukaran yang besar, jika ini adalah inisiatif sektor swasta,” katanya pada sidang media bersama Lee selepas sesi pemukiman terbabit di sini, semalam.


Sesi pemukiman itu diadakan bagi membolehkan kedua-dua pemimpin meneliti perkembangan kerjasama sedia ada, di samping meneroka inisiatif baru dalam bidang berpotensi bagi mengukuhkan hubungan antara dua negara berkenaan.


Najib berkata, kedua-dua pemimpin juga bersetuju untuk melihat kemungkinan membina laluan tambahan di kedua-dua negara bagi mengukuhkan hubungan dua hala.

Katanya, ia termasuk mengkaji cadangan perkhidmatan feri antara Tuas (zon perindustrian di Singapura) dan Pelabuhan Puteri (sisiran laut di Nusajaya, Johor) serta laluan bawah tanah antara Malaysia dan Singapura.


“Kami bersetuju supaya satu kajian terperinci berhubung perkara berkenaan dilakukan, dan memberi cadangan kepada kerajaan masing-masing.

“Selain itu, kerjasama berkaitan industri penerbangan dan perkhidmatan lapangan terbang antara Lapangan Terbang Antarabangsa Senai, Johor dan Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, di Singapura juga boleh dilaksanakan,” katanya.


Katanya, satu kajian juga sudah dilakukan untuk memberi cadangan mengenai pilihan terbaik berhubung kemudahan pengangkutan awam baru Rapid Transit System (RTS) yang menghubungkan Malaysia dan Singapura.-mymetro
Menangi iPhone 4s kat sini
RAHSIA Buat Duit dengan FACEBOOK!!!


0 comments:

Post a Comment